Hotspot Texel: tijd voor jezelf bij B&B Sukha

uitzicht Sukha Texel

Tijd voor jezelf

Soms ben je toe aan tijd voor jezelf, even stil staan en hernieuwde energie en inzichten opdoen. We rennen vaak maar door, proberen alle ballen in de lucht te houden en laten ons leiden door de waan van de dag. We doen veel voor anderen en vergeten goed voor onszelf te zorgen. En dan kom je op een punt dat je voelt… ik ben moe en toe aan tijd voor mezelf. Dat voelde ik onlangs, dus heb ik tijd voor mezelf ingepland. Want hoe kan ik anderen goed inspireren en coachen als ik niet goed voor mezelf zorg 😊.

Ik wilde al langer kennis maken met Ayurveda, ben dol op Texel en wilde een kleine week er even helemaal uit. En zo kwam ik al snel uit bij Sukha Texel. Ik heb er echt genoten en deel graag mijn ervaring met jullie!

Sukha Texel: ayurvedische B&B

In juni ben ik 5 nachten bij Bed & Breakfast Sukha Texel te gast geweest. Het is niet zomaar een Bed & Breakfast, want bij Sukha staat de ayurvedische leefstijl centraal. Het is kleinschalig met 3 kamers voor in totaal maximaal 6 personen en het is prachtig gelegen aan de rand van natuurgebied De Hoge Berg. Je kunt een georganiseerd weekend retreat boeken, maar ook een individueel retreat dat je geheel naar eigen wens samen stelt. Voor dat laatste heb ik gekozen, want ik had behoefte aan vrijheid en het kunnen bepalen van mijn eigen ritme. Het fijne is dat je in overleg met Marielle en Jacco alles naar wens kunt invullen. Niets moet, heerlijk!

Mijn kamer was fijn ingericht met natuurlijke materialen en met een mooi rustgevend uitzicht. Het bed ligt heerlijk, je hebt je eigen ruime badkamer en ik had zelfs een bureautje. ‘s Avonds na het avondeten trok ik me lekker terug. Je kunt bij Sukha onbeperkt kruidenthee gebruiken, dus met een heerlijk kannetje kruidenthee ging ik naar mijn kamer om nog wat te lezen en op tijd te gaan slapen. Overigens vond ik de thee zo lekker dat ik wat van die thee heb gekocht in de ‘winkel’ van Sukha Texel.

uitzicht Sukha Texel
Uitzicht vanaf mijn kamer
winkel sukha texel
Winkel Sukha Texel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayurvedisch eten

Voor mij was het een eerste kennismaking met Ayurvedisch eten, dus ik was heel benieuwd wat voor ontbijt we zouden krijgen. Nou, ik kan zeggen ik was aangenaam verrast! Elke ochtend was het afwachten wat we kregen, maar het was elke keer een kadootje😊. Ayurvedisch ontbijt is warm, vers, puur en heel smaakvol. En dat is niet voor niets, want in een ayurvedische maaltijd worden alle zes smaakgroepen verwerkt: zoet-neutraal, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Dit zorgt voor variatie op je bord en dus voor meer verschillende voedingsstoffen. Hierbij wordt veel met kruiden gewerkt en dat is niet alleen heel smaakvol maar ondersteunt ook de spijsvertering.

Het ontbijt is dusdanig vullend en gebalanceerd dat je in de loop van de ochtend helemaal geen honger hebt en dat is ook precies de bedoeling. Vanuit de ayurveda wordt namelijk geadviseerd om in principe 3 maaltijden per dag te eten, dus geen tussendoortjes. Op deze manier krijgt je lichaam de kans om het eten te verteren, voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Ik zeg ‘in principe’, want ieder lichaam is anders. De kunst is vooral om naar je eigen lichaam te leren luisteren en je lichaam te voeden (dus niet te vullen met bewerkt voedsel) als het echt honger heeft.

Overdag ging ik mijn eigen gang en bezocht ik vooral de zee. Heerlijk uitwaaien en op het terras lunchen en lezen met uitzicht op zee bij één van de vele mooie strandpaviljoens van Texel, waaronder Strandpaviljoen Twaalf. Voor mij de ultieme ontspanning! ‘s Avonds koos ik ervoor om in de B&B mee te eten met het ayurvedisch diner. Je bent vrij om wel of niet mee te eten ‘s avonds. Als je mee wilt eten, geef je het de avond ervoor door, maar uiteindelijk heb ik alle avonden mee gegeten want het was zo lekker en gezond. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India en de gerechten hebben dan ook Indiase invloeden, dus echt heel smaakvol! Een indruk van de gerechten die ik ‘s ochtends en ‘s avonds kreeg:

rode bieten risotto sukha texel
Rode bieten risotto
Chai pannenkoeken Sukha Texel
Chai pannenkoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idli met kokoschutney
Idli met kokoschutney
Mungbonen pannenkoek met gemberchutney
Mungbonen pannenkoek met gemberchutney

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De drie ayurvedische dosha’s

Zoals ik al aangaf, ieder lichaam is anders. In de ayurveda kent men drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Ieder individu heeft een eigen basisconstitutie, ofwel een samenstelling van de drie dosha’s. Meestal is één of twee van de drie dosha’s overheersend. En afhankelijk daarvan past een bepaalde leefstijl en voedingspatroon bij jou. Online zijn er diverse testen te vinden om een idee te krijgen van jouw basisconstitutie. Dat is natuurlijk wel enigzins richting gevend, maar je persoonlijke situatie bepalen is toch iets ingewikkelder dan dat. Om een gecertificeerd ayurvedisch therapeut te worden volg je namelijk een 4-jarige HBO studie. Wil je meer weten over Ayurveda en een toegankelijk boek hierover lezen, dan is het boek Ayurveda van Happinez een aanrader.

Ayurvedisch consult

Al langer was ik nieuwsgierig naar mijn basisconstitutie, dus tijdens mijn verblijf bij Sukha wilde ik die natuurlijk graag laten bepalen😊. Marielle is gecertificeerd ayurvedisch therapeut en heeft jarenlange ervaring, dus bij haar op consult mogen vond ik een kadootje! Uit het consult blijkt dat ik overwegend Pitta ben, maar dat zowel mijn Pitta als Vata uit balans zijn. Daardoor zou je de  ‘verkeerde’ conclusie kunnen trekken dat ik meer Vata ben, maar dat is dus niet zo. De buikklachten die ik vaak ervaar (prikkelbare darm syndroom) komen mede doordat mijn Vata uit balans is. Mijn hardnekkige perfectionisme en het te weinig op tijd rust nemen hebben mijn Pitta verhoogd. Dat verklaart ook waarom ik af en toe opvliegers krijg (natuurlijk begint de leeftijd ook een rol te spelen😉), sneller prikkelbaar en moe ben. Naast een aantal heerlijke ontspannende massages, heb ik persoonlijke leefstijl- en voedingsadviezen gekregen:

  • Meer tijd maken voor ontspanning
  • Meer structuur en ritme in de dag aanbrengen
  • 3  maaltijden per dag, waarvan de laatste maaltijd uiterlijk om 18.00 uur
  • Op tijd naar bed, liefst om 22.00 uur
  • Een aantal specifieke persoonlijke voedingsadviezen

Ayurveda gaat dus zeker niet alleen over voeding, maar ook over de leefstijlelementen ontspanning, slaap en beweging.

Een Vitaloog uit balans?!

Zo zie je maar weer, ook een Vitaloog/leefstijlcoach kan uit balans raken😉. De kunst is dat voor jezelf te erkennen en bij te sturen. Daar gaat Vitalogie ten slotte ook om: bewustwording en zelfregie. Uiteraard was ik mezelf er al van bewust dat ik uit balans was, ik ben natuurlijk niet voor niets een aantal dagen naar Texel gegaan. Het heeft mij geholpen om even stil te staan en weer extra bewust te worden van het effect van voeding en leefstijl op mijn vitaliteit. Hoe mooi is het dat ik dit zelf ook ervaar en het niet alleen maar aan anderen leer vanuit mijn vak. Ik wéét hoe het is om af en toe uit balans te raken en hoe voeding en leefstijl invloed op je kunnen hebben. Maar ik weet ook hoe ik daar de regie in moet pakken. En ik doe niets liever dan anderen ondersteunen zich bewust te worden van hun eigen vitaliteit en leefstijl en daarbij de handvatten geven om zelf de regie te pakken! Wil je daar meer over weten, kijk dan even op de pagina “diensten“.

Sukha Texel, een echte aanrader

Wat een geweldig inspirerende dagen heb ik gehad 🙏 Marielle en Jacco, dankjulliewel voor jullie warme ontvangst en inzichten die jullie mij hebben gegeven!

Ben jij ook toe aan tijd voor jezelf, hernieuwde energie en/of een kennismaking met Ayurveda? Dan kan ik je Sukha Texel van harte aanbevelen!

Sukha Texel
Schilderweg 208a
1792 CK Oudeschild
Texel
www.sukhatexel.nl

 

Nog geen reacties, plaats als eerste een reactie!

Geef een reactie

Note: Goed en Puur behoudt zich het recht voor ongepaste teksten te verwijderen zonder kennisgeving of uitleg.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*